• Bravo 88.5 FM

  • Bravo-Blues&Jazz

Ден на љубовта зачинет со виното

Денот на љубовта зачинет со виното. Кај младите омилен Св. Валентин, кај возрасните Св. Трифун. Два празника со убаво значење.

Колку нашите кумановчани знаат за 14-ти февруари и како го прославуваат денот? Следува анкета…

 

Свети Трифун е христијански светец. Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. Според христијанските верувања, уште од рано детство во него се пројавила необична Божја благодат со покажување на дар на чудотворство. Тој на изненадување на своите современици имал моќ над болните. Посебно душевно заболените по погледот на младиот Трифун биле излекувани. Некоја необична исцелителна сила зрачела од неговиот поглед. Меѓу многубројните негови чуда кои што ги вршел, се споменува и исцелувањето на ќерката на римскиот император Гордијан. Тој имал необично убава ќерка и поради нејзината убавина многу кнезови ја проселе за своите синови. Но се случило несреќа да оваа убава принцеза душевно се разболи. При страшните настапи на болеста таа многу пати сакала да се фрли во оган или вода. Ниеден лекар не можел да и помогне и да ја излечи. На девојката и е откриено дека единствено може да ја излечи “детето Трифун”. Дознавајќи царот за необичната моќ на фригиското момче Трифун го повикал да ја спаси неговата ќерка. Царските слуги после долго барање во Фригија го нашле момчето покрај езеро како чува гуски. Затоа тој често на иконите се слика опкружен со гуски. Тогаш тие го повеле во Рим и веднаш ја излекувал. По излекувањето настапила неописива радост во дворот. Царот богато го наградил Свети Трифун, но тој не го задржал добиеното богатство туку веднаш го разделил на сиромашните и бедните, и самиот живеел скромно во своето родно место; да прави добри дела и да им помага на болните и немоќните. Но по смртта на царот Гордијан, кој бил трпелив спрема христијаните, дошол крволочниот цар Дециј Трајан кој наредил да се прогонуваат христијаните. Сите оние кои не сакале да се одречат, ги фаќале, ги мачеле и убивале. Светиот маченик не сакал да бега во пустината и пошол кај управникот на покраината Акилин. Тој му наредил да им се поклони на боговите, во спротивно ќе биде подложен на најстрашни маки. Свети Трифун ја одбил неговата наредба по кое следувало неговото мачење. Кога виделе дека ни мачењата не помагаат решиле да го посечат со меч. Но мачителот претходно наредил да го врзат за еден коњ и така вржан бос да го поведат во планината. Од силниот мраз и студ почнале да ну отпаѓаат меса и прсти од нозете, но тој тоа го трпел без збор и наместо протест од усните на овој маченик се слушнала молитвата за гонителите: “Господи не им го пишувај ова за грев”. Христијаните од ова место го зеле телото на маченикот и го пренеле во неговото родно место. Еден дел од светите мошти денес се наоѓаат во Москва во храмот посветен на Светиот маченик Трифун. Православната Црква го слави како исцелител, кој се удостоил на маченичкиот венец. Православната црква неговиот ден го чествува на 1 февруари. Денеска неговиот ден се празнува од страна на лозарите, градинарите на 14 февруари според грегоријанскиот календар.

Денот на вљубените („Свети Валентин“) — годишна прослава која се одржува на 14 февруари со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е. Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнато религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како”љубовни”). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата бурно растела со искрена љубов. Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца,гулаби и фигура на криластиот Купидон. Од 19 век со рачно напишаните картички почнаа да се произведуваат голем број поздравни картички. Бројните рани Хриситјански светци се именувани како Валентин.Валентин се чествува на 14 Февруари се Вљубеникот од Рим(Valentinus press m.Romae) и Вљубеникот од Терни(Valentinus ep.Intermanesis m. Romae).Вљубеникот од Рим е свештеник во Рим кој бил маченик околу 269 год.п.н.е и е спален на патот Фламина.Неговите остатоци се во црквата свети Пракс во Рим и на улицата Уајтфрајар во црквата Кармелајт во Даблин,Ирска. Вљубеникот од Терни е епископ на Интерамна(модерно Терни)околу 197год.п.н.е и се вели дека е мачен за време на прогонот под императорот Аурелијан.Тој е исто така спален на патот Фламина,но на друго место од Вљубеникот од Рим.Неговите остатоци се во Базиликата на Свети Валентин од Терни(Basilica di San Valentino). Католичката енциклопедија исто така зборува за третиот светец наречен Валентин кој се споменува во раните маченици на датата на 14 Февруари.Тој бил мачен во Африка со бројни другари,но не е познато ништо повеќе за него. Не се содржани романтични елементи во оригиналните рани средновековни биографии на ниеден од овие маченици.Со тек на време Свети Валентин се поврзува со романтиката во 14 век,разликите помеѓу Вљубеникот од Рим и Вљубеникот од Терни се целосно изгубени. Во 1969 ревизијата на Римскиот календар на светците,празникот Свети Валентин на 14 Февруари беше отстранет од основниот Римски календар и пренесан на посебени(локалени или дури национални)календари од следниве причини:,,Додека трае споменот на Свети Валентин е оставен на посебните календари,додека е одделен од неговото име,ништо не е познато за Свети Валентин освен тоа дека е спален на патот Фламина на 14 Февруари.” Празникот се уште се слави во Балзан(Малта) каде остатоците од светецот се потврдени дека се најдени исто така низ светот од Традиционалните Католици кои го пратат постариот,пред-Ватиканскиот II календар.

© Radio Bravo - Kumanovo