• Bravo 88.5 FM

  • Bravo-Blues&Jazz

Radio Bravo 88,5 Mhz play Now On Air view:     Bravo Blues&Jazz play Now On Air view:

Честит 8-ми Март


Вработените во Радио Браво им го честитаат празникот 8-ми Март на сите припаднички на понежниот пол.
Започнувајќи од 1910 година кога за прв пат се славеше овој ден, до денес се навршуваат сто и осум години како жената го има овој ден за свој празник. Следува анкета…

Меѓународниот ден на жената, 8-ми Март е празник кој во својата суштина ги содржи економските, политичките и општествените достигнувања на жените и нејзината борба за родова рамноправност.

Првите јавни демонстрации на жените вработени во текстилната индустрија биле организирани на 8 Mарт 1857 година во Њујорк. Текстилните работнички протестирале поради лошите услови за работа и ниските плати. Протести на истиот датум се случувале и наредните години, од кои најпознати биле во 1908 година, кога 15 илјади жени марширале низ Њујорк барајќи пократко работно време, подобри плати и право на глас. Првата меѓународна женска конференција е одржана во Копенхаген во 1910 година во организација на Социјалистичката Интернационала. На конференцијата по предлог на славната германска политичарка и борец за човекови права Клара Цеткин, 8 Март е утврден како празник на жените. Во наредните години празникот започнале да го одбележуваат милиони луѓе во Австрија, Данска, Германија, Швајцарија…

Во 1977 година, Обединетите Нации го прогласија 8 Март за ”Меѓународен ден на правата на жените”. Од тогаш, празникот има симболично значење, посебно за државите каде што жените се уште водат борба за основните права и секаде каде што жените се жртви на насилство и нееднаквост.

© Radio Bravo - Kumanovo